Varis Tedavisinde Toplardamar İçine Yapıştırıcı Uygulaması
Özellikle ayak bileği ile kasık arasında yer alan büyük safen toplardamarı ve topuk ile diz arkası arasında yer alan küçük safen toplardamarlarında normalde aşağıdan yukarıya doğru olan akım bu damarlardaki kapaklar bozulduğunda, yukarıdan aşağıya yani ters yönde de olmaya başlar ve durum sonuçta varislere yol açar. Varis tedavilerinin genel amacı kaçak yapan bu toplardamarları ortadan kaldırmaktır. Geçmişte açık cerrahi ile bu toplardamarlar bağlanır, kesilir ve çıkarılırken günümüzde laser, radyofrekans ve glue olarak bilinen biyolojik yapıştırıcılar ile kapatılmaktadır. Bu yazımızda glue, zamk ya da biyolojik yapıştırıcı olarak bilinen varis kapatma yöntemini irdeleyeceğiz.
NASIL UYGULANIR?
Bu madde tıbbi kullanımı olan özel bir yapışkandır. Bir çok damar tedavisinde yıllardan beri kullanılmaktadır. Son yıllarda varis tedavisinde kullanıma girmiştir. Polimerizasyon olarakta isimlendirilen bu yöntemde; kullanılan tıbbi yapıştırıcı damarda polimerizasyon adı verilen hızlı bir reaksiyona neden olup, damarın kapanıp kurumasına yol açar ve bu yolla varislerde zamanla sönüp kaybolurlar.
Aslında varis tedavisinde kapalı ameliyatlar olarak bilinen lazer, radyofrekans, buhar ya da glue yöntemleri uygulanış açısından benzer özellikler taşırlar. Tüm işlemlerde ultrason eşliğinde lokal anestezi ile damar içine girilerek toplardamar içeriden kapatılır.
İşlem bir ameliyat değildir ve işlemden hemen sonra eve dönebilirsiniz. Bu teknikte damar içine ultrasonografi ile kateter yerleştirilir. Glue kateteri kaçağın olduğu bileşke bölgelerine kadar ilerletilir. Bu büyük safen ven için kasık bölgesi, küçük safen ven için diz arkasıdır. Bu noktalardan itibaren yapıştırıcı damar içine sıkılır, üzerine ultrasonografi probu ile bastırılarak damarın kendi üzerine yapışması için bir süre beklenir. Ardından kateter biraz geri çekilip yeniden işlem tekrarlanır. Bu şekilde tüm kapatılması gereken damar boyunca tekrarlanarak kateter geri çekilerek çıkılır. Damar boylu boyunca yapıştırıcı ile kendi üzerine yapışır. Tüm bu işlem süresince hasta uyanıktır. Kateterin girdiği iğne deliğine lokal anestezi dışında herhangi bir anestezi gerekmez.
İŞLEMDEN SONRAKİ SÜREÇ NASIL OLUR?
Yapışma, işlem sırasında olduğu için ameliyat sonrasında bu kısım için varis çorabı giymek gerekmez. Ameliyattan hemen sonra hasta yürüyebilir, hemen günlük yaşantısına dönebilir. Bu işlemin en büyük avantajı, laser ve radyofrekans tedavilerindeki gibi yanık riski yoktur ve anesteziye gerek duyulmaz.
İşlemin riski olmadığı gibi sonrasında da ciddi bir komplikasyon beklenmez. Sadece işlem yapılan bölgede, damar cilde yakın seyirli ise, ısı artışı, kızarıklık, ağrı ve gerginlik hissi oluşabilir. Bu sıkıntılar genellikle 3-4 gün içinde düzelir.