Kalp Romatizması
Kalp Romatizması, üst solunum yollarında meydana gelen hastalıklardan sonra eklemlerde oluşan iltihaplanma ile gelişen romatizmanın kalbe ulaşıp kalp kapaklarında da iltihaplanmaya neden olması ve bu iltihap nedeniyle kalp kapaklarının daralması ve yetersizliği durumuna denir.
Kalp romatizmasında en önemli ve başlıca neden bademcik ve boğaz gibi üst solunum yollarında ve eklemlerde iltihaplanmaya neden olan bakterilerden kaynaklanan romatizmanın iyi tedavi edilmemesi ile kalp kapakçıklarına kadar ulaşmasıdır. Kalp romatizması genellikle 5-15 yaş arası çocuklarda görülür.
İyi tedavi edilmeyen romatizma zamanla kalp kapakçıklarına yerleşir. Bu kapakçıklardan en fazla mitral kapakçık etkilenir ve daralıp sertleşerek büzülür. Daha çok kadınlarda görülen kalp romatizması sonucu ortaya çıkan hastalığa mitral darlığı veya mitral stenoz adı verilir.
Kalp romatizmasının başlıca belirtileri; nefes darlığı, morarma, ellerde ve ayaklarda üşüme, kuru öksürük, yorgunluk hissi ve sık sık soğuk alma olarak sıralanabilir. Bunların yanında kişi sersemlik hissi, mide bulantısı ve baş dönmesi, yüksek ya da düşük kan basıncı, göğüs ağrısı, düşük ya da yüksek nabız da kalp romatizmasının belirtileri arasındadır ve bu durumlar da kısa sürede doktora başvurulması gerekmektedir. Düzensiz kalp ritmi ve nefes almada güçlük çekme kalp romatizmasının başlıca belirtileri arasında yer almaktadır.
Kalp romatizması erkeklere oranla kadınlarda daha fazla görülür ve genellikle küçük yaştaki çocuklarda görülen bir hastalıktır ancak bunun yanı sıra akut romatizmal hastalık geçiren hastaların %50 kadarında da görülmektedir. Kalp romatizması olan hastaların bir çoğunda ilerleyen yaşlarda hastalık daha da belirginleşerek kalp kapak hasarları ortaya çıkmaktadır. Enfeksiyon genellikle çocukluk yaşlarında (5-15) görülür. Erken dönemde meydana gelen sıkıntıların sona ermesi ile hastalarda uzun süre şikayet meydana gelmez. İyi tedavi edilmemiş ise kalp harabiyetine neden olur ve buna bağlı olarak nefes darlığı, çabuk yorulma ve çarpıntı gibi şikayetler ortaya çıkmaya başlar. Kalp romatizması oldukça yavaş ilerleyen ve kendinin hemen belli etmeyen bir hastalıktır. Çocukluk döneminde başlayan kalp romatizması kendini orta yaşlarda belli eder.
Toplu halde yaşanılan okul, yurt ve askeri birlik gibi yerlerde hastalığın yayılması daha kolaydır ve bu yerlerde hastalık daha şiddetli geçmektedir. Üst solunum yolları enfeksiyonuna bağlı olarak meydana gelen bu hastalık hava yolu ile bulaşıcı özellik gösterebilir ve solunum yollarında oluşan bu enfeksiyon yaklaşık üç hafta içinde akut romatizmal kalp hastalığının oluşmasına neden olur. Sık tekrarlayan boğaz enfeksiyonları hastalığın seyrini hızlandırabilir bu nedenle toplu yaşanılan yerlerde gerekli önlemler alınmalıdır.
Kalp romatizmasında tedavi, uzman bir hekim tarafından yapılacak muayenenin ardından tahlil ve ultrason gibi tetkiklerle elde edilecek bulgulara göre yapılır. Hastalığın tedavi edilmemesi daha çok ilerlemesine ve ilerde daha kötü sonuçlara neden olabilir bu nedenle kalp romatizması teşhis ve tedavisi oldukça önemli ve ihmal edilmemesi gereken bir süreçtir. Erken tanı ve tedavi önemlidir.