Mountain View

Bahar Yorgunluğu İçin Beslenme Önerileri

Bahar aylarının gelmesiyle birlikte mevsimsel hastalıklar da artmaya başladı. Bu dönemlerde en çok yaşanan bahar yorgunluğu için sağlıklı beslenme önerilerini dikkate alın.


VİTAMİN EKSİKLİĞİ YORGUNLUK YAPIYOR

Soğuk havalar artık yerini sıcaklara bırakmaya başladı. Bununla birlikte toplumda bahar yorgunluğu da kendini göstermeye başladı. Hava değişimleri, sıcaklıkların artması gibi nedenlerden dolayı kişilerde hormon değişiklikleri meydana geliyor. Bu değişimlerle birlikte metabolizma da etkileniyor. Kışın soğuk havalarda yavaşlayan metabolizma yaz aylarına geçişte adapte olamayabiliyor, eğer vitamin ve mineral yönünden de eksikliğiniz varsa bahar yorgunluğu kaçınılmaz oluyor.

 

D VİTAMİNİNİ BESİNLERDEN ALIN

Bahar yorgunluğu yaşamamak adına kışın D vitaminini besinlerden almaya özen göstermelisiniz. D vitamini eksikliği, bahar yorgunluğunun ve diğer önemli rahatsızlıkların da en önemli nedenlerindendir. Besinlerden yetersiz miktarda D vitamini alınması, bağırsaktan yetersiz D vitamini emilimi olması, böbrek ve karaciğerdeki hastalıklar nedeniyle besinlerden alınan vitaminlerin D vitaminine dönüşmeme ile bazı ilaçların kullanımı D vitamini eksikliğine neden olabiliyor.

yumurta

BOL SU VE EGZERSİZ

Bahar yorgunluğu; dikkat eksikliği, kaygı, enerji düşüşü, halsizlik, yorgunluk, uyku hali, göz kapaklarında batma hissi, göz sulanması gibi belirtilerle ortaya çıkar. Bu durumu önleyebilmek adına bahar öncesinde ve bu dönemlerde sağlıklı beslenmeli, bol su tüketmeli ve düzenli olarak spor yapmak önemlidir. Bu dönemlerde mümkün olduğunca stresli ortamlardan uzak durup, bahar yorgunluğuna iyi gelecek besin takviyelerini yapmalısınız.


badem fındık ceviz Kabuklu kuruyemişler:
Ceviz, fındık ve badem gibi kuruyemişler E vitamini, magnezyum, lif ve omega yönünden zengin olduklarından yorgunluğa karşı da bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Bu besinleri günde 5-6 adet şeklinde tüketebilirsiniz.

Yumurta: Demir vitamini yönünden zengin olan yumurtayı günde 1 adet olarak tüketebilirsiniz. ‘Kolin’ vitamini içeriğine de sahip olan yumurta bu özelliğiyle enerji verir.

 

YulafYulaf: Faydası oldukça fazla olan yulaf, yüksek lifli yapısı dışında; B vitaminleri, E vitamini, potasyum, magnezyum, folik asit açısından da zengindir.  Kolesterolü dengede tutar, kan şekerini dengeler, sindirim sistemini çalıştırır, anti-depresandır ve enerji verir. Günlük olarak 5-6 yemek kaşığı yulaf ezmesini dilerseniz süt, yoğurt ile tüketebilir, bunların içine muz, armut, elma gibi dilimlenen meyve parçacıklarını da atabilirsiniz.

Çilek, Muz, Ananas:  Su ve lif oranı yüksek olan çileği günde 7-8 adet tüketebilirsiniz. Ananas ise yorgunluğa neden olan ödemlerin atılmasını sağladığı için günde en fazla 2 halka tüketebilirsiniz. Potasyum kaynağı olan muz da kaslardaki güçsüzlüğe ve kramplar iyi geliyor. Beyindeki mutluluk hormonu olan seratoninin salgılanmasını sağlayan muzu da günde 1 adet tüketebilirsiniz.

enginarEnginar: A, C vitamini, potasyum, posa, niasin ve posa içeriğine sahip olan enginar bunlar sayesinde vücuda enerji vererek, dinçlik katıyor. Salatalarda çiğ olarak ya da pişmiş olarak yemeğini tüketebilirsiniz.

Yeşil sebzeler: C vitamini açısından zengin olan roka, reyhan, maydanoz, nane, tere gibi yeşillikleri her öğünde tüketebilirsiniz.

Yorum Yazın