Mountain View

Estetik alın ve şakak germe (kaş kaldırma) ameliyatı nedir?

Alında normalde derinliği kişiden kişiye farklılıklar gösteren enine çizgiler mevcuttur. Kaslar arasında bu çizgiler dikey bir hal alır. Alin cildi de yüz cildinde olduğu gibi yaşın ilerlemesine paralel olarak gevşemeye, sarkmaya başlar ve mevcut çizgiler derinleşir. Zamanla kaslar aşağı doğru iner ve kişide yorgun bakışlı bir yüz ifadesi ortaya çıkar. Kötü beslenme, sigara, düzenli olmayan yaşam tarzı, stres, hava kirliliği, cilt bakımlarının yetersiz yapılması veya hiç yapılmaması, yer çekimi etkisi ve mimikler estetik açıdan rahatsızlık verici bu sonucu kolaylaştırır.

 

Kimler bu ameliyat için iyi bir adaydır

Bu ameliyat genellikle 40 yaşın üzerindeki, başka sağlık problemi olmayan erkek ve kadın hastalara uygulanır. Alin germe ameliyatı ile alındaki çizgiler minimal hale getirilir. Göz üzerine doğru sarkmış olan kaşların kaldırılarak olması gereken yere getirilmesi sağlanır ve kişiye diri bir bakış kazandırılır, ayni anda gözlerin yanındaki çizgilerin bir bölümü de bir ölçüde giderilebilir. Fazla miktarda sarkıklık varsa ve deri çıkarılması gerekiyorsa klasik alin germe yöntemi uygulanır. Klasik yöntemde saç çizgisinin 4- 5 cm . kadar gerisinde taç tarzında bir iz kalır, ancak bu iz saçlı deri içinde gizlenir. Ancak bu yöntem uygulandığında saçlı deride uzun süren geçici his kaybı olur. Kaşları normal yerine getirmek için yapılan kas asma ameliyatı alin germe ameliyatı ile iç içe bir ameliyattır. Ayrıca kas asma ameliyatına gerek yoktur. Sadece sakak bölgesinden girilerek kaşların asılması ve kısmen alin gerilmesi tercih edilen bir yöntem değildir.

 

Ameliyat

Alin germe ameliyatı son zamanlarda endoskopik yöntemle yapılabilmektedir. Fazla doku çıkarılması gerekmeyen hastalarda saç çizgisinin gerisinden, saçlı deri içinde 3 veya 4 adet 2 cm’lik kesi ile ayni sonuç alınabilir hale gelmiştir. Hastaların çoğunda bu yöntem uygulanmaktadır. Bu yöntemde ameliyat sonrası daha rahat geçmekte, saçlı deride his kaybı olmamakta yada minimal olmaktadır. Ameliyat hastane koşullarında, anestezi uzmanının gözetiminde, ameliyathanede yapılır. Genel anestezi ile yapılabildiği gibi lokal anestezi ve intravenöz sedasyon (Damar yolu ile uyutma) yöntemi de uygulanabilir. 1.5-2 saat kadar sürer. Ayni gün eve çıkmak mümkündür. Gereğinde diğer estetik ameliyatlar ile ayni anda uygulanabilir. O zaman ameliyat ve hastanede kalış süresi uzar.

 

Ameliyat sonrası

Ameliyat sonrasi erken dönem genellikle rahat geçer. Alinda ve gözler etrafinda genel bir sislik ve morarma olabilir. Uyusukluk ve gerginlik hissi olabilir. Bunlar 2 hafta içinde kendiliginden geçer. Gözler, burun ve agizi açik birakacak sekilde bas sargisi uygulanabilir. Sargi 2 gün sonra açilir. Genel kontrol ve pansuman degisimi yapilir. Saçlar yikanir ve gerekirse sargi yeniden konur. Dikisler 5-7 gün sonra alinir.

 

Normal hayata dönüş

Ameliyat iyi sonuç verir. Nadiren rötüs gerekli olabilir. Kisi 2 hafta sonra isine dönebilir makyaj yapabilir. 2 ay agir egzersizlerden ve günesten kaçinmasi, dis darbelerden korunmasi önerilir. Alin ve kaslara yeni verilmis sekil, yerçekimi nedeniyle etkileneceginden kisinin bünyesine göre bazen 5-10 yil bazen de ömür boyu dayanir.

Yüz yaslanmasinda temel problem cilt dahil olmak üzere kaslar, yanaklar, boyun gibi tüm yumusak dokularin yerçekimi ile asagi dogru sarkmasidir.

Plastik cerrahi yillardir bu problemi çözmek ve yüze gençligi geri vermek için ugrasmaktadir. Bu konuda temel tedavi, gerek endoskopik gerek klasik bir ameliyatla gerilmesidir. Ancak yüz germe denen bu islem özellikle orta yaslar için çok radikal bir uygulamadir.

Son yillarda tüm çabalar sarkan dokularin dolgu kullanilmadan ve ameliyat gerektirmeden tekrar eski yerlerine alinmasina odaklandi.

Bizimde temel amacimiz ameliyat gibi radikal bir yöntem kullanmadan sarkikliklarin giderilmesi idi. Bu amaçla yakin zamana kadar gerek kaslari, gerek yanaklari gerek ise boynu iplikler kullanarak yukarida bir yerlere asiyorduk. Ancak bu uygulamalar hep kisa süreli sonuçlar veriyordu çünkü iplikler canli ve hareketli dokulari tutamiyor ve problem 6 ay içinde tekrarliyordu.

Son zamanlarda özellikle avrupada yayginlasan yeni ataçlama yöntemi ise dokulari dikerek yukarida bir yerlere asmak yerine, bir çesit kalici ince ataç kullanarak sarkikliklari düzeltmekte. Aptos lifting denen bu yeni yöntem dokuyu bir yere dikmek yerine çift tarafli yapisi ile kendi üzerine topluyor

Son zamanlarda özellikle avrupada yayginlasan yeni ataçlama yöntemi ise dokulari dikerek yukarida bir yerlere asmak yerine, bir çesit kalici ince ataç kullanarak sarkikliklari düzeltmekte. Aptos lifting denen bu yeni yöntem dokuyu bir yere dikmek yerine çift tarafli yapisi ile kendi üzerine topluyor.

Yorum Yazın