Mountain View

Dijital Göz Yorgunluğu Sendromuna Dikkat!

Günümüzde artan teknolojik cihaz kullanımına bağlı olarak artan dijital göz yorgunluğu sendromu gözlerde ağrı, yorgunluk ve yanma gibi belirtilerle ortaya çıkıyor.


DİJİTAL GÖZ YORGUNLUĞU

Teknolojinin gelişmesi ve hayatımızın içindeki yerinin artmasıyla dijital ekranlarla gün içerisinde oldukça fazla vakit geçirmeye başladık. Bu da yeni rahatsızlıkları da beraberinde getiriyor. Dijital göz yorgunluğu sendromu olarak bilinen rahatsızlık da kişilerin uzun süre ekranlara bakmasından dolayı kaynaklanan bir rahatsızlık olarak son zamanlarda oldukça artış gösteriyor.

 

ODAKLANMADA ZORLUK

Normal bir kitap veya gazete gibi materyallerde harfler belirgin olur, arka planları da gözleri yormayacağından kişinin göz sağlığını fazla etkilemez. Ancak dijital ekranlarda harf ve arka planlarda kontrastlar olmadığından silik görünme olur. Ayrıca ekranda çevreden kaynaklı yansıma ve parlama da olacağından bu durum gözlerin odaklanmasında zorluklar yaratır.

göz sağlığı

BU BELİRTİLERLE ORTAYA ÇIKIYOR

Gün içerisinde sürekli dijital ekranlara odaklanmaya çalışan gözlerde bir süre sonra yorgunluk ve başka şikayetler oluşur. Dijital göz yorgunluğu sendromu rahatsızlığı olarak da bilinen bu durumda kişi; bulanık görme, gözlerde yorgunluk veya ağrı, odaklanma zorluğu, gözlerde yanma, kızarıklık, göz sulanması, çift görme, kuru göz, renkleri algılamada zorluk gibi sorunlarla karşılaşır.

EKRAN UZAKLIĞINI İYİ AYARLAYIN

Dijital göz yorgunluğu tedavisinde dijital cihazları mümkün olduğunca fazla kullanmamak önemlidir. Kullanımlarda ise ekrana uzaklığın en az 70 cm olması gerekir. Ekrana bakış hizasında ise ekran göz hizasından 10 cm aşağıda olmalıdır. Ekrana yansıyacak ışıklarda da minimum düzey tercih edilmeli. Masa lambası ekrana değil masaya yönetilmeli. Ekranın kontrastı da düşürülmelidir.

dijital göz yorgunluğu

20-20-20 KURALINI UYGULAYIN

Göz sağlığı ve özellikle de dijital göz yorgunluğu sendromu rahatsızlığını önleyebilmek adına 20-20-20 kuralı da uygulanabilir. Gün içerisinde kullanılan dijital cihazlarda 20 dakikalık kullanımdan sonra 20 feet yani 5-6 metrelik bir uzaklıktaki cisme 20 saniye boyunca odaklanılmalıdır. Ayrıca ekrana bakılan her 2 saatte de 15 dakikalık mola verilerek gözler dinlendirilmelidir.

ÇALIŞMA ORTAMI HAVALANDIRILMALI

Bunların haricinde mutlaka uyku düzenine dikkat edilmelidir. Az veya çok değil yeteri bir süre uyku düzeni olmalıdır. Göz sağlığına iyi gelecek besinlerin tüketilmesi de önemlidir. Kişi düzenli beslenmesinin yanında bol su tüketmeli ve vitamin ile mineralleri de doğal yollardan almalıdır. Çalışılan ortamın veya evin havalandırılması ve eğer klima varsa nemlendirici de kullanılabilir.

Yorum Yazın