Mountain View

BURUN KEMİK EĞRİLİKLERİ (SEPTUM DEVİASYONU)

Akademi Hastanesi olarak hastalarımıza her konuda faydalı olmaya çalışıyoruz ve kurumsal işleyişimiz dahilinde en çok önem verdiğimiz konuların başında da bu geliyor. Yönetim Kurulu Başkanı Kubilay Kırman tarafından özellikle verilen bir talimat dahilinde tüm hastalarımızın, özellikle hastalıklar hakkında bilinçlenebilmeleri için yardımcı olmak temel görevimizdir. Bu kapsamda sizlerle Op. Dr. Evren Ay’ın hazırladığı ‘Burun Kemik Eğrilikleri’ konusunu paylaşıyoruz.

Burun yüzün ortasında yer alan ve solunum eyleminin başlangıç organıdır. Burnun temel görevlerinden birisi soluduğumuz havayı nemlendirmek,ısıtmak, süzmek ve akciğerler için hazır hale getirmektir. Bu işlevini, içini kaplayan mukozanın (özel bir halı tabakası diyebiliriz) çok özel yapısı sayesinde gerçekleştirebilir. Her şey anatomik ve fizyolojik olarak doğru çalıştığında burnun bu işlevleri pek bilinmez. Ancak kişide burun tıkanıklığı yakınması ortaya çıktığında fark edilir. Burun içindeki büyük boşluğu iki eşit parçaya ayıran bir orta bölmesi vardır ve buraya septum adı verilir. Bu bölme burun dış kısmına yakın kısımda kıkırdak ve daha içeride de kemikten oluşur, bu kıkırdak ve kemik yapının üzeri mukoza ile kaplıdır. Burun boşluklarının yan duvarında ise yine üzerileri mukoza ile kaplı burun etleri (konka) vardır. Bu etler kalorifer peteklerine benzer şekilde burna giren havanın ısıtılması, nemlendirilmesi ve süzülmesine katkıda bulunurlar.

Burun tıkanıklığı genel olarak üç temel nedene bağlıdır.

  1. a) Burun orta bölmesi eğriliği (septum deviasyonu),
  2. b) Burun yan duvar etlerinde büyüme (konka hipertrofisi, konka bulloza, polip)
  3. c) Burun mukozası şismesi (nezle, rinit, allerjik rinit)

Burun tıkanıklığı yapan nedenlerin hepsinin ortaya konması hastalardan alınan sağlıklı bilgi, klasik burun muayenesi, gerek görüldügünde burun içinin endoskopik muayenesi, hatta bilgisayarlı tomografik incelemesi sonrası olasıdır. Cerrahi girişim ile burun orta bölmesi eğiriliği ve burun yan duvar etlerinde büyümelere müdahele edilebilir ve iyileşme sağlanabilir. Ancak mukoza şişmesi ile ilgili sorunlar cerrahi ile giderilemez. Burun tıkanıklığı kişi için sorun haline gelmişse, yani kişi günün büyük bir bölümünü burundan değil de ağızdan nefes alarak geçiriyorsa operasyon yaşam kalitesini düzeltmek için düşünülmelidir.

Burun bölmesinin eğriliği, çevresindeki yüz kemiklerinin farklı gelişimlerine bağlı çekilmeler sebebiyle, doğum sırasında oluşabilen darbeler sonucu yada doğumdan sonrası travmalar nedeniyle oluşabilir. Eğer eğrilik, aşağıdaki sorunlara neden oluyorsa ameliyatla düzeltilmesi hasta için yararlıdır.

  • Burun solunumunun engellenmesi, horultulu solunum,
  • Baş/yüz ağrısı,
  • Tekrarlayan sinüs iltihapları,
  • Gırtlak ve bronş iltihaplari,
  • Orta kulaği havalandıran östaki borusu nezlesi ve orta kulak iltihaplarına eğilim.
  • Belli tip burun kanamaları

Operasyon hastanın fiziksel durumuna ve isteğine bağlı olarak lokal veya genel anestezi altında yapılabilr. Burun deliklerinden yapılan operasyon sırasında burun bölmesi (septum) üzerindeki örtü (mukoza) kesilir ve eğri olan kısmının üzerinden ayrilir. Kıkırdak ve kemikteki eğri ve fazla olan kısımlar çıkartılarak veya yeniden şekillendirilerek burun bölmesi düzeltilir. Yani amaç eğri olan burun ortasındakı duvarı düz bir duvar haline getirmektir. Daha sonra ayrilan mukozanın bu duvara yeniden yapışmasi için dikiş atılır ve gerekirse tampon veya kalıp yerleştirilir. Eger burun içindeki etler de (konkalar) çok büyük ve solunumu zorlastırıyorsa, aynı zamanda burun etlerine de müdahele edilebilir. Eğer boyut artışı sadece mukoza fazlalığına bağlıysa koterizasyon işlemi ile küçültme yapılmaktadır (bipolar koter, radyo frekans, lazer kullanilarak). Eğer büyüklügün nedeni ayni zamanda et içindeki kemik büyüklüğüne da bağliysa cerrahi çikartma işlemi de yapılmalıdır. Koterizasyon sonrasi tampon yerleştirilmesi şart değil iken, cerrahi çikartma sonrasi tampon yerleştirilmesi şarttir. Ancak günümüzde silikon tampon denilen vücuda uyumlu, burundayken ve çıkartılırken hastayı rahatsız etmeyen, ve nefes almaya olanak sağlayan tamponlar yerleştirilmektedir

Ameliyattan sonra iyileşme 3-4 hafta sürer. Ameliyat sonrası burun tıkanıklığı ve buna bağlı yakınmalar ortadan kalkar. Ender olarak, düzeltilen kıkırdağın kayması veya kıkırdaktaki aşırı elastiki gerginlik nedeni ile burun solunumu tekrar bozulabilir. Bu durum burun etlerinde sislik olması durumunda da görülebilir. Bazen tekrar bir düzeltme gerekebilir. İyi yapılmış bir ameliyat sonrası burunda sekil değişikliği oluşmaz. Sadece burun orta bölmesindeki eğrilik burun seklini olumsuz etkilemişse bu ameliyat olumlu sekil değişikliği yaratabilir. Son yıllarda burun orta bölmesi eğrilikleri düzeltilirken hastalarımız sık olarak burun dışı değişikliğini de talep etmektedir. Böyle bir durumda burun estetik cerrahisi de ameliyata eklenerek burun dışı değiştirilebilir.

Genel olarak yüzdeki kemik ve kikirdak gelisiminin durdugu 18 yasindan sonra ameliyat yapmak daha uygundur. Buna karsin 50’li ve 60’li yaslardaki hastalarda da yapilabilir. Ayrica çok özel durumlarda 18 yas altinda da uygulanabilir.

Yorum Yazın