Bademcik İltihabı ve Belirtileri Nelerdir
Vücudumuzun önemli savunma sisteminden olan bademcikler, özellikle vücut direncinin düştüğü ve sağlıksız beslenildiği dönemlerde iltihaplanma oluşturabilir. Çok tekrarlayan bir durum ise mutlaka bademcik ameliyatı gerekiyor.
VÜCUDUMUZUN SAVUNMA SİSTEMİ
Boğazımızın her iki yanında bulunan lenfoid dokuları olan bademcikler, vücudumuzun savunma sistemi için önemli bir parçası olmaktadır. Vücudumuza üst solunum yollarıyla giren mikroplara karşı savunma görevi gören bademcik, bu mikroplara karşı mücadele eden antikorları üretir. Aşırı sıcak ve soğuk tüketimlere karşı hassasiyeti olan bademcikler her insanda iki tane bulunmaktadır.
KALABALIK ORTAMLARA DİKKAT
Bademcikler eğer antikor üretimini yapamazsa vücudumuza giren mikroplarla mücadele edilemez ve kişinin bademcikleri bundan dolayı enfeksiyon kapabilir. Özellikle kapalı bir ortamda kalabalıkla birlikte çalışıyorsanız, bademciklerin enfeksiyon kapması yüksek ihtimaller arasındadır. Bademcikleriniz savunma açısından zayıfsa, soğuk bir şeyler tükettiğinizde de bademcik şişebilir. Bademcikleri normal olan kişiler de ise daha az görülen bir durumdur.
ELLERİNİZİ DEZENFEKTE EDİN
Bademcik enfeksiyonu yaşayan bir kişi ile yakın temasta bulunmak da hastalığı kapmanıza neden olabilir. Bu yüzden dikkat etmeniz gereken hasta kişilerle veya kalabalık bir ortamda bulunuyorsanız ellerinizi dezenfekte etmeniz gerekir. İltihaplanan bademcikler rahatsızlık sırasında büyür, ancak rahatsızlık geçtikten sonra tekrardan küçülür, normal haline geri döner. Belirtileri ise değişiklik gösterebilmektedir.
Bademcik iltihabı belirtileri;
- Boğaz ağrısı
- Yutkunma güçlüğü
- Ateş
- Halsizlik
- Ağız kokusu
- Boyun bezelerinin şişmesi
- Konuşurken zorlanma
SAĞLIKSIZ BESLENME VE YORGUNLUK
Bademcik enfeksiyonu ya da iltihaplanması genelde vücut direncinin düşmesiyle de ortaya çıkar. Sağlıksız ve düzensiz beslenme sonucunda vücut direnci düşer. Uykusuzluk ve aşırı yorgunlukla birlikte bademcikler mikroplara karşı mücadele edemez duruma gelir. Neredeyse her hastalıkta da söylenildiği gibi stres de vücudun direncini düşürdüğü için nedenleri arasında gösterilebilir.
HASTA MUTLAKA İSTİRAHAT ETMELİ
Eğer bademcik belirtileri varsa doktor yaptığı muayene ile hastanın boğazını inceler. Burada bademcikler üzerinde beyaz ve sarı bir tabaka ya da kızarığın olması iltihaplanmanın belirtisi olarak kabul edilir. Doktorunuz gerekli görmediği sürece antibiyotik ilaçlarını kullanmayın. Boğaz kültürü kullanmak gerekebilir. Öncelikle bu durumda hastanın istirahat etmesi çok önemlidir.
BESLENMENİZE DİKKAT EDİN
Ateş belirtileri varsa hasta ılık suyla duş alarak vücuduna soğuk su ile ıslatılan pamuklarla kompres uygulayabilir. Beslenme olarak da eğer bademcikler şişmiş ve yutkunmada güçlük çekiliyorsa bu dönemde sıvı gıdalar tüketilebilir. Ancak daha da kötü bir durum varsa hastanede serum veya antibiyotik tedavisi de uygun görülebilir.
AMELİYAT NE ZAMAN GEREKİR?
Kişi bademcik rahatsızlığıyla sık sık karşılaşıyorsa, vücudunun savunma sistemi olmaktan ziyade zayıflatan bir yapı haline gelebilir. Bu durumda ise doktor bademcik ameliyatını gerekli görebilir. Ameliyatla birlikte kişinin bademcikleri alınır. Ancak bu durumda kişinin savunma mekanizması zayıflamış olmaz. Sadece hastanın bu ameliyat sonrasında doktorun önerilerini dikkatle uygulaması gerekmektedir.