Taşikardi
Kalp, doğumdan itibaren dakikada 60 ile 100 kez atar. Kalbin bir dakikada 100’den fazla atmasına “Taşikardi” denir. Taşikardi egzersiz gibi normal durumlarda olduğu gibi, kalp rahatsızlığından da kaynaklanabilir.
Taşikardi fizyolojik (aşırı yorgunluk, heyecan, sindirim, gebelik) ya da patolojik koşullar sonucunda ortaya çıkar.
Ekstrasistol:
Kalbin normal bir düzende atarken ansızın ve normal düzeninden daha erken atmasıdır. Herhangi bir tehlikesi olmayan, en sık rastlanan ritim problemidir. Böyle bir durumda kişinin bilmesi gereken şey; tehlikesinin olmadığıdır. Ancak nadiren de olsa, kalp hastalıklarının ilk habercisi olabileceği için bu yönde bir araştırma yapılıp, tehlikesiz olduğu sonucuna varılmalıdır.
Atrial Taşikardi ve Supraventikuler Taşikardi:
Ani ve geçici krizler halinde gelirler. Bu tip Taşikardiler kalbin elektrik sistemindeki bozulmalardan kaynaklanır. Sorun kalbin karıncıklarında ortaya çıkar.
Atrial Taşikardi:
Kalbin sağ ve sol üst odacıklarının düzensiz kasılmasından kaynaklanır. Kişiye ciddi bir zarar vermez.
Ventrikular Taşikardi:
Az görülen ama çok tehlikeli bir Taşikardi türüdür. Kalbin alt odacığından kaynaklanan hızlı kalp atımıdır. Kalp, düzensiz bir ritim ile çok hızlı atar. Böyle bir hastanın hastaneye yatırılması gerekir.
VentrikularFibrasyon:
En ciddi Taşikardi türüdür. Kalp düzensiz ve çok hızlı atar. Kalp karıncıkları düzensiz bir biçimde kasılır ve kalbin kan pompalamasını engeller. Bu süre içinde kan akışı durur. Kalp hastalığının dışında ritim bozukluklarının nedeni, sigara, yüksek miktarda alkol, çay ve kahvedir.