Mountain View

Beyin Kanaması Erken Müdahaleyle Önlenebilir

Özellikle şiddetli baş ağrısı ve mide bulantısı ile kendini gösteren beyin kanaması eğer erken müdahale edilmezse riskli durumlara yol açabilmektedir. Beyin kanaması belirtileri şiddetli bir şekilde devam ediyorsa doktorunuza görünmelisiniz.

RİSKLİ BİR HASTALIK

Beyin kanaması diğer bir adıyla anevrizması, beyinde bulunan atardamar duvarları zayıflayınca gerçekleşmektedir. Gerçekleşen anevrizmanın ardından kalp kan pompalaması sonucunda damar içerisinde yüksek basınç olur ve böylece anevrizma atardamar duvarında yırtılmaya neden olur. Kendisini farklı belirtilerle ortaya çıkaran beyin kanaması erken tespiti açısından oldukça riskli bir hastalık olmaktadır.

Beyin Kanaması
Beyin kanaması belirtileri;
  • Şiddetli ve aniden gelen baş ağrısı
  • Mide bulantısı
  • Kusma
  • Baş dönmesi
  • Konuşmada güçlük çekmek
  • Göz kapağı düşüklüğü
  • Kol ve bacaklarda kuvvetsizlik
  • Sara nöbeti
  • Ense kısmında sertlik
  • Çift görme
  • Işığa karşı hassasiyet

Beyin kanamasında bazı hastalıklar da tetikleyici olabilmektedir. Hipertansiyon, sigara kullanımı, şeker hastalığı, alkol tüketimi, kan damarlarındaki hasarlar, enfeksiyon, beyin travması ve genetik yatkınlık sonucunda beyin kanaması gerçekleşebilmektedir. Anevrizmalar çeşitli tiplerde gerçekleşebilmektedir.

Sakküler kanamalar; Beyin kanamaları içerisinde en çok rastlanan bu türde damarlardaki çatallanma bölgelerinde fazla basınca maruz kalır. Bunun sonucunda da balonlar oluşur.

Fuziform kanamalar; Damarın büyük bölümünde iğ şeklinde bir genişlemeyle olur. Fuziform kanamalar yırtılarak kanayabilme riskindedir.

Mikotik kanamalar; Mikrobik hastalıklar sonucunda ortaya çıkan mikotik kanamalarda iltihap damar duvarında hasara neden olunca, damar yırtılma riski de artmaktadır.

Travmatik kanamalar; Yaşanan bir kaza sonucunda beyne alınan hasarda beyinin kan damalarında hasar oluşur. Damar duvarları zayıfladığında ise kanamalar gerçekleşebilir.

BEYİN KANAMASI TEDAVİ

ŞİKAYETLERİNİZİ TAM ANLATIN

Beyin kanaması tanısı koyabilmek için doktor muayenesi ve ek olarak uygulanan testler sonucunda saptanabilir. Hastalığın teşhisi için yaşadığınız şikayetler en ince detayına kadar doktorunuza anlatmanız gerekmektedir. Eğer doktor doğru ve tam bilgilendirilirse yapılacak testler ve tedavi konusunda da doğru bir yol izleyebilir.

 

ERKEN MÜDAHALE ÇOK ÖNEMLİ

Beyin kanaması teşhisinde beyin anjiyografisi tespit konusunda en çok kullanılan yöntem olmaktadır. Bunun dışında Bilgisayarlı Tomografi-Anjiyografi (BTA), Manyetik Rezonans Görüntüleme (MRG) de teşhis konusunda kullanılan yöntemlerdir. Beyin kanamasına doğru zamanda müdahale hayat kurtaracağından özellikle şiddetli baş ağrısı olmak üzere diğer belirtileri dikkate almanız gerekmektedir.

Yorum Yazın