Alerjiyle mücadele etmenin en etkili yolu Akademi Hastanesi’nde
Akademi Hastanesi olarak hastalarımıza her konuda faydalı olmaya çalışıyoruz ve kurumsal işleyişimiz dahilinde en çok önem verdiğimiz konuların başında da bu geliyor. Yönetim Kurulu Başkanı Kubilay Kırman tarafından özellikle verilen bir talimat dahilinde tüm hastalarımızın, özellikle hastalıklar hakkında bilinçlenebilmeleri için yardımcı olmak temel görevimizdir. Bu amaçla Kulak Burun Boğaz Uzmanımız Op. Dr. Evren Ay, ‘Alerji’ ile ilgili bilmeniz gereken her şeyi sizler için derledi.
Alerji Nedir?
Alerji, bağışıklık sisteminin kendisine yabancı olarak düşündüğü maddelere karşı bir anlamda savaşıdır. Alerji olmadığında doğal seyreden bağışıklık sistemi, alerjisi olanlarda polenler, mantarlar, akarlar, hayvan tüyleri ve bazı yiyecekler gibi aslında zararlı olmayan maddelere karşı aşırı tepki gösterir. Bu durumun vücutta oluşturduğu belirti ve bulgular alerjik rahatsızlığı oluşturur.
En sık görülen alerji türleri; Saman Nezlesi, Göz Nezlesi, Astım, Egzama gibi alerjik hastalıklardır.
Alerjik Maddeler
Alerjiye neden olan başlıca maddeler; polenler, evdeki tozlar (akarlar), kedi-köpek gibi hayvanların tüyleri ve küf mantarlarıdır. Ayrıca; alerjen olmayan ancak irritan maddeler olarak değerlendirilen sigara dumanı, kimyasal katkı maddeleri, deterjan, parfümler ve hava kirliliği gibi maddeler olarak alerjik hastalıkları tetikleyebilmektedir. Alerji Testi Alerjiye neden olan maddenin tespit için yapılan testlerdir. Kanda bakılabileceği gibi deri testi olarak da yapılabilir. Deri testinde bölgesel olarak en çok görülen maddelere karşı alerjenler deri altına uygulanarak oluşan reaksiyon ölçülür.
Alerji Tedavisi
Tedavi için ilk yapılması gereken alerjiye neden olan etkenin bulunup, uzaklaştırılmasıdır. En etkin tedavi yolu budur. Ancak alerji yapan maddenin bulunamadığı ya da bulunsa bile uzaklaşmanın mümkün olmadığı durumlarda, alerjinin şiddetine göre ilaç, aşı tedavisi ve diğer bazı tedavi yolları uygulanır.
İmmünoterapi (Aşı Tedavisi)
Aşı tedavisi hastalığın nedenine yönelik tedavidir. Aşılar içinde hiçbir şekilde bir başka ilaç, kortizon vb. bulunmaz. Sadece neye alerji varsa, o maddenin sudaki ekstresi mevcuttur. Bu madde cilt altına enjeksiyon ile veya ağızdan (dil altına damlatılan damla yada hap şeklinde) verilerek uygulanabilir. Tedavi süresi 3 ila 5 yıl arasında değişmektedir.