Mountain View

Kronik orta kulak iltihabı

Dışta kulak zarı içeride ise iç kulak yapıları tarafından sınırlandırılan kulak bölümü, orta kulak olarak adlandırılır. Östaki tüpü denilen yapı ile geniz ile bağlantı sağlamaktadır. Östaki tüpü sayesinde orta kulak basıncı dış hava basıncı ile eşitlenir. Orta kulakta yer alan çekiç, örs ve üzengi kemikleri vasıtasıyla ses iç kulağa iletilir.

Kronik orta kulak iltihabı, orta kulağın uzun süreli enfeksiyon ve enflamasyonu sonucu ortaya çıkan bir klinik tablodur. Belirtileri ise şu şekildedir;

  • Kulak ağrısı
  • Kulak zarının delinmesi
  • Orta kulak kemikçiklerinde harabiyet
  • Tekrarlayan kulak akıntısı
  • Yüz felci

Çevredeki yapılarda; yani iç kulakta yer alan denge veya işitme organında, yüz sinirlerinde, beyin veya beyni saran zarlarda meydana gelen iltihabi olayları kapsamaktadır.

Kronik orta kulak iltihabı
Kronik orta kulak iltihabı nasıl oluşur?

Östaki borusu fonksiyon bozukluğu olduğu durumlarda, orta kulakta sıvı birikimi oluşur. Bu sıvının enfekte olmasıyla orta kulak iltihabı gelişir. Uygun tedavi edilmeyen olgularda (Uygun antibiyotik ve Ventilasyon tüpü cerrahileri) orta kulak dokularında daha zor düzelebilen değişiklikler ortaya çıkar. Önce muköz salgılar koyulaşır ve böylece daha zor boşalır hale gelir. İlerleyen olgularda kulak zarında çökme meydana gelir ve çoğu zaman da kulak zarında delinme meydana gelir. Bunlara orta kulak kemikçiklerinde meydana gelen deformasyonlar da eklenir. Ayrıca bu deformasyonlar ilerleyerek yüz felci ve iç kulak hasarına neden olabilir. Daha da ileri olgularda menenjit ve beyin apsesi gelişebilir.

Kronik Otitis Media tedavisi

Tedavideki ilk aşama; kulak, burun ve boğazın Kulak Burun Boğaz Uzmanı tarafından tam bir muayenesi yapılmalıdır.

Müzmin östaki borusu sorunu olan hastalarda orta kulağa normal hava akımını sağlamak üzere kulak zarına bir havalandırma tüpü takılabilir. İleri olgularda ise daha yoğun ve kapsamlı tedaviler gerekir. Kulak akıntısı olan durumlarda antibiyotiklerle akıntı durdurulmalıdır.

Akıntı kontrol altına alındıktan sonra genellikle cerrahi tedaviler önerilir. Kronik otitis media cerrahi tedavisinin 2 ana amacı vardır.

  1. İltihaplı dokuların ortadan kaldırılması.
  2. İşitmenin korunması veya iyileştirilmesi.

Bu amaçla mevcut hastalığın boyutlarına göre sadece kulak zarındaki deliğin onarılması, zar onarımı ile birlikte orta kulaktaki ses iletiminde görevli kemikçiklerin onarılması, mastoid kemik içine ilerlemiş iltihabın temizlenmesi (mastoidektomi) ya da bu ameliyatların kombinasyonu (timpanomastoidektomi) şeklinde ameliyatlar yapılabilmektedir. Belirgin işitme kaybı olan hastalarda, kemik greftler ya da orta kulak protezleri kullanılarak ses iletimi düzeltilmelidir. Orta kulak ve mastoid kemik içerisinde kolesteatoma adı verilen ve kemiği eriterek ilerleyen iltihaplı dokunun saptanması durumunda mümkün olan en kısa zamanda ameliyat ile bu iltihabın temizlenmesi gerekir.

kulak ağrısı

Kolesteatomalı hastalarda asıl amaç yüz felci, iç kulak kaynaklı işitme kaybı ya da kafa içi komplikasyonların (menenjit, beyin apsesi, venöz sinüs trombozu) oluşmasına fırsat vermeden iltihabın temizlenmesidir. Ameliyat tekniği hastalığın şiddetine göre değişebilmektedir.  Sadece zardaki ufak bir deliği onarmak için kulak kanalı yoluyla ameliyat yapılabilirken zarın orta ve arka kısmındaki deliklerde kulak içinden, zarın ön kısmındaki deliklerde ve mastoid kemiğe müdahale gereken durumlarda kulak arkasından kesi tercih edilmektedir. Bu konuda ameliyatı yapacak cerrahın tercihi asıl karar verdirici faktördür.

Kulak zarının onarılmasında en sık kullanılan doku şakak adalesinin kılıfıdır. Bu doku cerrahi sahaya yakın olduğundan ameliyat sırasında kolayca temin edilebilmektedir. Ayrıca kulak kepçesinden alınan kıkırdak da zar onarımında kullanılmaktadır.

Ameliyat sonrası sargılı pansuman yapılır ve dikişlerle birlikte pansuman 1. haftada çıkarılır. Hasta 10. günde rahatlıkla işine geri dönebilir.

Ameliyat sonrası dönemde düzenli periyotlarla KBB muayenesi yapılmalıdır.

 

Yorum Yazın