Mountain View

Geniz Eti Belirtileri ve Tedavisi

Geniz eti, burun kavitesinin en arkasındaki alanda yer alan lenfoid dokudur. Rutin muayene yöntemleri ile görülmesi mümkün değildir. Nazofaringoskopi yardımıyla, burun içi muayenesi esnasında görülebilir. Ayrıca lateral kafa grafisi, MR ve tomografi gibi görüntüleme araçları ile de tespit edilebilir.

Doğumda mevcut olan geniz etleri, 5 – 6 yaşına  kadar büyümeye devam eder. Bu dönmede geçirilen üst solunum yolu infeksiyonları geniz eti büyümesini hızlandırabilir. Ayrıca solunum havası ile alınan mikroorganizmalar geniz eti üzerinde yerleşebilir ve adeta mikrop rezervuarı olarak, orta kulak, burun ve sinüslerde tekraralayan  infeksiyonlara neden olabilir.

geniz eti
Geniz eti büyümesi nedenleri

Geniz etleri hayatın ilk 6 yaşında büyüme eğilimindedir. “Geniz eti neden büyür?” sorusuna cevap olarak aşağıdakiler söylenilebilir:

  • Allerjen ve kirli hava içeren ortamlarda bulunmak
  • Sigara dumanına maruz kalmak
  • Kalabalık ortamlarda bulunmak (Kreş, anaokulu vb.)
  • Genetik yatkınlık

 

shutterstock_404032516Geniz eti büyümesi belirtileri

Geniz eti çok çeşitli belirtilere neden olabilir. Bu belirtiler şu şekilde sıralanabilir:

  • Burun Tıkanıklığı

Geniz eti büyüyen çocuklarda, burun arka açıklığı geniz etleri tarafından mekanik olarak kapatılır ve burun tıkanıklığı gelişir. Geniz eti büyüdükçe burun tıkanıklığı daha da artar ve horlama şikayetleri eklenir. Burun tıkanıklığı ile ilişkili olarak diğer bulgular da görülebilir:

  • Horlama

  • Diş eti hastalıkları

  • Uyku kalitesinde azalma

  • Uyku apnesi belirtileri (Uykuda nefes durma atakları)

  • İdrar kaçırma

  • Ağız kokusu

  • Okul başarısında azalma

 

Tekrarlayan veya iyileşmeyen orta kulak efüzyonu ya da orta kulak enfeksiyonları

Büyük Geniz eti olan hastalarda, tekrarlayan orta kulak iltihabı ya da tedaviye dirençli orta kulak sıvısı görülebilmektedir.

Bunda sebep olarak geniz etlerinin büyüyerek, orta kulak havalanmasından esas sorumlu olan östaki tüpünün genize açılma deliklerini kapattığı, bu yüzden de östaki tüpü disfonksiyonu ortaya çıktığı ve orta kulağın doğal temizlenme işleminin yapılamadığı düşünülmektedir. Zaten çocuklarda östaki tüpü fonksiyonları yeterli değildir. Geniz eti büyümesi östaki tüpü fonksiyonlarında ilave olarak olumsuz etkilenmeye neden olmakla birlikte solunum yoluyla alınan mikroorganizmalar için rezervuar görevi görmekte bu da tekrarlayan orta kulak iltihaplarına neden olabilmektedir.

Yine uzun süreli geniz eti büyümesi olan ve kulak zarında çökme, yapısal değişiklik ya da kronik orta kulak sıvısı olan hastalarda, geniz eti ameliyatları ile birlikte kulak tüpü ameliyatları da yapılmalıdır.

 

Tekrarlayan üst solunum yolu infeksiyonları

Geniz etinde üreyen patojen mikroplar, sinüs boşluklarına yayılarak tekrarlayan sinüzit ataklarına neden olabilmektedir. Bu nedenle geniz eti ameliyatı, tekrarlayan sinüzit atakları olan çocuklarda da en iyi tedavi yöntemidir.

geniz eti belirtileri

Geniz eti yüzü (adenoid face )

Geniz etine bağlı olarak şiddetli burun tıkanıklığı olan çocuklar ağız açık uyurlar ve ilerleyen zamanlarda, çene ve diş yapıları bu görünüme uyum sağlayabilir. Damakta kubbeleşme, alt çenenin geriye doğru yer değiştirmesini içeren “Adenoid face” görünümüne neden olabilir. Ağzı açık ve baygın bakışlı bir ifade bu çocuklarda dikkat çekmektedir. Tüm bunlardan dolayı bu çocuklar çene cerrahları tarafından yetişkinlik dönmelerinde ameliyata alınabilmektedir. Tüm bu yüz anomalileri erken dönemde yapılan operasyon ile önlenebilir.

Ayrıca geniz eti büyümesi yaşamın ileri ki dönemlerinde ortaya çıkabilecek Pulmoner Hipertansiyon gibi ciddi kalp hastalıklarının da zemininde yer alabilmektedir.

 

Geniz Eti Ameliyatı

Ameliyat genellikle 2 -6 yaş arasındaki çocuklarda yapılmaktadır. Ağız yoluyla yapılan bu ameliyatta geniz eti dokusu kürete edilerek çıkarılır. Ameliyat sonrası dönemde hafif ağrı olabilir. Çok nadiren de burun kanaması olabilir. Genel anestezi verilerek yapılan bu operasyonun ortalama süresi 30- 45 dk arasıdır.

 

 

 

 

 

 

 

Yorum Yazın